Storytelling handboek
   

  Suzanne over Annet

  Ze kwam als een frisse wervelwind het saaie kantoor binnen. "Een van onze toptrainers" stelde een collega haar aan mij voor. Ik zag veel meer dan een goede trainer en tekstschrijver, maar ze zat helemaal vol met werk zo vlak voor haar sabbatical. Na haar terugkeer uit Amerika zag ik mijn kans schoon: de dag voor de start van een cursus projectmanagement die ze ging geven, vertelde ik haar over storytelling in organisaties. Ik vroeg of ze zin had in een experiment en haar training wilde openen met een verhaal. Typisch Annet: ze werd meteen enthousiast en nam de uitdaging aan. Niet onbesuisd, want ze is gedegen, dus ze sliep er een nachtje over. Daar zat ze dus de volgende dag, terwijl ik mocht pottenkijken, haar verhaal te vertellen voor een groep van tien cursisten. De groep reageerde uitbundig met eigen verhalen en gedurende de cursus bleven die de rode draad en Annet kon de verhalen prachtig koppelen aan de leerstof.

   

  Natuurlijk ontwikkelde ze zelf al snel ideeën over hoe verhalen in trainingen passen en in sessies waarin ze als moderator optreedt. Ze is namelijk een fantastische verteller, een storynatural, en ze kan ze ook vormen en mooi opschrijven. Maar tijdens die cursus Projectmanagement is de toon gezet en werd de basis voor dit boek gelegd. Niet dat Annet zich dat toen al realiseerde.

   

  Suzanne

  Annet over Suzanne

  De ochtend nadat er bij ons was ingebroken, stond Suzanne meteen met een vervangende laptop op de stoep. Niet zozeer omdat het werk door moest gaan, maar om uit de brand te helpen. Dat is Suzanne: pro-actief, ziet overal mogelijkheden en deelt genereus met anderen.

  Ik leerde Suzanne kennen toen zij mij als trainer inhuurde voor een complex trainingstraject. ‘Dat kun jij wel'. Ik weet niet hoe vaak ik dat de afgelopen jaren heb gehoord. Fijn voor m'n zelfvertrouwen en kenmerkend voor Suzanne. Ze schat haar pappenheimers goed in en is niet bang voor een stevig waardeoordeel hier en daar. Degene met wie ze niets heeft, hoort dat ook snel. Suzanne is duidelijk, stellig en fanatiek. Zeker waar het om storytelling gaat. Niet vaak krijg je de gelegenheid om samen te werken met iemand die zo stimuleert tot doen én denken, die direct begrijpt én theoretisch onderbouwt wat je doet en die zich even gemakkelijk tot de orde laat roepen als ze doordraaft.

  In termen van Belbin is Suzanne volgens mij een typische plant en vormer:

  • creatief,
  • gedreven,
  • voor de troepen uit.

  Het zijn stuk voor stuk eigenschappen die haar tot een gedegen veranderaar en stimulerend docent/trainer maken. Ze zijn dit boek bovendien absoluut ten goede gekomen. Doe er uw voordeel mee!

   

  Annet

   

  links:

  link naar www.thestoryconnection.nl

   

  link naar www.suzannetesselaar.com